események

ALKIMISTA TÁBOR A KÖZÉPKORI THURY-VÁRBAN, AMELY A NEMZETI ÖRÖKSÉG RÉSZE
2010. június 28. – 2010. július 03.

Részletes program

Jelentkezési lap letöltés

 

Környezetvédelmi vetélkedő a Föld Napján

Április 20-án 3. alkalommal rendeztek környezetvédelmi vetélkedőt a Vegyészeti Múzeum Zöld termében „Föld itt, víz ott, környezetvédelem mindenhol” címmel. A versenyt a várpalotai Képesség és Tehetségfejlesztő Magániskola és Gimnázium és az MMKM Vegyészeti Múzeuma közösen szervezte. A megyei versenyen 10, egyenként 3 fős általános iskolai csapat vett részt. A 10 feladatból álló verseny helyezettjei és felkészítő tanáraik könyvjutalmakat, valamennyi résztvevő pedig oklevelet és szponzori jutalmat kapott. A verseny fődíja a múzeum által szervezett „Alkimista táborban” való részvételi lehetőség volt. A versenyt szponzorálta az OMM Vegyészeti Múzeumát Támogató Alapítvány, az Alba Kenyér Sütőipari Zrt., a Bakonykarszt Víz- és Csatornamű Zrt., ALTEX-99 Kft., prof. Dr. Rédey Ákos, a Pannon Egyetem rektora, valamint a Magániskola támogató alapítványa

 

 

A múzeum programjai 2009-ben

Június 29. - július 04. A Magyar Vegyészeti Múzeum Alkimista tábora
A 2009-es Alkimista tábor tervezett programja, és a jelentkezési lap. (Jelentkezési határidő: 2009. június 10.)

Múzeumpedagógiai foglalkoztató tér. A Vegyészeti Múzeum a Hogy unokáink is lássák a Műszaki Örökség Reneszánsza pályázat támogatásával alakította ki új múzeumpedagógiai foglalkoztató terét a Thury-vár II. emeleti Zöld termében. A foglalkoztatóban —májustól kezdődően— az óvodástól a középiskolás korosztályig szeretnénk korcsoportoknak megfelelő, önálló kísérleteken alapuló műhelyfoglalkozásokat tartani, ezzel is hozzájárulva a kémiaoktatás mind szélesebb körben történő népszerűsítéséhez.

További információk letöltése a múzeumpedagógiai foglalkoztató térrel kapcsolatban.

A múzeum programjai voltak 2008-ban

Alkimista műhely kiállítás
2008. június 27-én Alkimista műhely címmel új állandó kiállítás nyílt az OMM Vegyészeti Múzeumában, Várpalotán. A kiállítás a Reneszánsz év—2008 programsorozat eseményeihez kapcsolódik, hangulatában és az 1. emeleti részben történő elhelyezésével jól illeszkedik a középkori Thury-vár hangulatához. A korabeli rajzok, dokumentumok felhasználásával elkészíttetett alkimista korra jellemző üveg, kerámia és fém eszközök másolatai, alkimista kemence és bábu, kitömött hüllő, alkimista jelek és ábrázolások segítségével kalauzoljuk a látogatókat a bölcsek kövét kutató alkimista műhelyébe, és ismertetjük meg a kor szellemiségével.

A misztikus hangulatú múltba-tekintéssel szeretnénk a látogatók alkímia iránti érdeklődését kielégíteni, ezt szolgálta a megnyitó alkalmával ajándékozott kis arany pénzecske és alkimista receptura is.

A vendégeket Bertáné dr. Varga Judit az OMM mb. főigazgatója köszöntötte, a kiállítást megnyitotta Németh Árpád polgármester, az új kiállítást ismertette Próder István ny. múzeumigazgató. Kérjük tekintse meg a megnyitó ünnepség alkalmával készített fotókat és keresse fel kiállításunkat, mely nyitvatartási időben október 31-ig látogatható.

Alkimista műhely

Alkimista műhely

Alkimista műhely

Alkimista műhely

Alkimista műhely

Alkimista műhely

Alkimista műhely

2008. június 27. 11 óra: Alkimista műhely kiállítás
Alkimista műhely címmel kiállítás nyílik 2008. június 27-én 11 órakor Várpalotán, az OMM Vegyészeti Múzeumában, a Thury-várban, mely a Reneszánsz év—2008 programsorozat keretében az OKM támogatásával valósul meg. A kiállítás bemutatja az alkímia korát, a Bölcsek köve kutatóinak eszközeit, ténykedésük eredményeit. Az eseménnyel elkezdődik az állandó kiállítások felújítása, a múzeum új arculatának kialakítása.

Than Károly (1834-1908) emlékkiállítás
2008. május 27-én nyílt meg a Than Károly emlékkiállítás, halálának centenáriuma alkalmából. A kiállításmegnyitón prof. dr. Beck Mihály akadémikus méltatta a kiemelkedő tehetségű tudóst, oktatásszervezőt, egyetemi tanárt. Prof. dr. Szepes László egyetemi tanár (ELTE Kémiai Intézet, Szervetlen Kémiai Tanszék) Than Károlynak a tudományegyetemen kifejtett tevékenységéről, annak utódintézményeire, jeles személyiségeire gyakorolt hatásáról beszélt. Házlinger György igazgató (Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola) Budapest egyetlen olyan középiskolájáról beszélt, amely Than Károly nevét viseli, valamint arról, hogyan őrzik emlékét, szellemiségének, jó hírének fennmaradását.

Az ünnepség zárásaként Fábián Éva, a múzeum főmuzeológusa, a kiállítás rendezője ismertette a kiállítási anyagot.

Emlékünnepség

Emlékünnepség

Emlékünnepség

Emlékünnepség

Emlékünnepség

Emlékünnepség2008. május 27. kedd, délelött 11 óra: Than Károly (1834-1908) emlékkiállítás
Az Országos Műszaki Múzeum Vegyészeti Múzeuma tisztelettel meghívja Önt 2008. május 27. kedd, délelött 11 órai kezdettel tartandó Than Károly (1834-1908) emlékkiállításra Várpalotára, az Országos Műszaki Múzeum Vegyészeti Múzeuma Nagytermébe.

Június 30. - július 5. A Magyar Vegyészeti Múzeum Alkimista tábora
A 2008-as Alkimista tábor tervezett programja, és a jelentkezési lap. (Jelentkezési határidő: 2008. június 10.)

Az Országos Műszaki Múzeum Vegyészeti Múzeuma 2008. június 30. – július 5. között újra meghirdeti nyári Alkimista táborát.

Alkimista tábor
Nyári alkimista tábor

A szaktábor a 7-12. osztályos érdeklődőket változatos és tartalmas programok segítségével ismerteti meg a természettudományos tárgyak napjainkban egyik legvitatottabb ágával, a kémiával. A tábor nevéből következően betekintést nyújt az „elődök”, az alkimisták tevékenységébe és a múlt céljain túl a mára megvalósult eredmények ismertetésével segít a gyermekek tudásanyagának gyarapításában, lehetőséget kínálva céljaik, továbbtanulási terveik megfogalmazásához.

A programok között szerepel:

  • A tábort gondozó és a programoknak otthont adó Vegyészeti Múzeum megismerése.

Ismerkedés a múzeummal

Ismerkedés a múzeummal

Ismerkedés a múzeummal
Ismerkedés a múzeummal

  • Üzemlátogatások a tábort szponzoráló vállalatoknál, ahol lehetőség van egyszerű mérési feladatok végzésére (7. sz. kép), alkimista totó kitöltésére (5. sz. kép), tanműhellyel való ismerkedésre (6. sz. kép)

Mérési feladat
Mérési feladat
Alkimista totó
Alkimista totó
Tanműhely
Tanműhely

  • Vízvizsgálatok, kísérletek végzésére, a művészetek és kémia kapcsolatának megismerésére könyvkötés keretében.
  • Tudományos igényű előadások, a Pannon Egyetem felkeresése.
  • Nem maradnak ki a hagyományos tábor programok sem, mint a sportolás, a zenés ismerkedés, „konyhakémia”, táborzáráskor a kémia és a bor, valamint a kémia és a csokoládé kapcsolatának megismerése, jó idő esetén pedig balatoni strandolás.

Sportolás
Sportolás2008. április 10., csütörtök, 14 óra: "Föld itt, víz ott – környezetvédelem mindenhol"
A Képesség és Tehetségfejlesztő Magániskola a Magyar Vegyészeti Múzeummal közösen "Föld itt, víz ott – környezetvédelem mindenhol" címmel tanulmányi versenyt szervez Veszprém megyei 7. 8. 9. osztályos tanulóknak a 2007/2008. tanévben

Zöld terem
A verseny a Thury-vár Zöld termében zajlott

A versenyen összesen 10 csapat vett részt, akik 7-8-9. osztályos tanulókból álltak. A versenyfeladatok között: rejtvények, kísérlet, rajzos feladat, képmagyarázat, megújuló energiaforrások ismertetése, villámkérdések szerepeltek.

Rajzos feladat
Rajzos feladat

A verseny zsűrijében a szponzorok képviselői: Baloghné Gál Andrea, a Nitrogénművek Zrt. környezetvédelmi menedzsere, Horváth Andrásné a Veszprém Megyei Bakonykarszt Víz-és Csatornamű Zrt. humánpolitikai igazgatója, dr. Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója, Deák Istvánné, a Magániskola igazgatója, országgyűlési képviselő, és Vargáné Nyári Katalin, a Magyar Vegyészeti Múzeum Alapítványának ügyvezető igazgatója, az Országos Műszaki Múzeum Vegyészeti Múzeuma igazgatója vettek részt.

Zsűri
Zsűri

A díjazott gyermekek könyvutalványokat, oklevelet és értékes könyvjutalmakat, gyümölcs csomagokat vehettek át. Minden résztvevő kapott oklevelet és kiadványokat, naptárt a részvételért.

Résztvevők

Résztvevők

Résztvevők
Résztvevők

A versenyről a helyi TV tudósított.

A múzeum programjai voltak 2007-ben

Július 2. - július 7. A Magyar Vegyészeti Múzeum Alkimista tábora
A 2007-es Alkimista tábor tervezett programja, és a jelentkezési lap. (Jelentkezési határidő: 2007. június 10.)

A múzeum programjai voltak 2006-ban

Július 3. - július 8. A Magyar Vegyészeti Múzeum Alkimista tábora

A múzeum programjai voltak 2005-ben

November 9. Polinszky Károly emlékkiállítás megnyitója.
A múzeum kihelyezett kiállítása a Vegyipari Egyetem Polinszky termében látható.

Október 7. Az "Alkimista történet 2001-2005" kamara kiállítás megnyitója

Június 27. - július 2. A Magyar Vegyészeti Múzeum Alkimista tábora

A 2005-ös tábor képekben.

2005 májusában megkezdődött a Thury-vár felújításának legújabb üteme. A munkálatok előreláthatólag 2006 júniusáig tartanak, az építési munkálatok kihatással vannak a múzeum kiállításainak látogathatóságára.