kutatások

A vegyipar és gyógyszeripar épületei

A Magyar Vegyészeti Múzeum felmérést készített azokról az épületekről, amelyek a vegyipari és gyógyszeripari vállalatoknál még fellelhetők, ipari örökségünk részét képezik.

A felmérés során készített összeállítás feltünteti az épületek helyét (melyik vállalatnál, milyen címen, telephelyen találhatóak) megnevezésüket, készítésük idejét.

Értékük megjelölésére az alábbi két szempontot vettük figyelembe: épület állapota, funkciója.

A felmérés talán már az utolsó óra után készült, nagyon sok értékes épületet lebontottak (pl. Péti Nitrogénműveknél, Peremartoni Vegyipari Vállalatnál, Budapesti Vegyiműveknél, Zoltek Magyar Viscosánál stb.), másutt elsősorban a külföldi tulajdonban levő vállalatoknál, elzárkóztak az adatszolgáltatástól. A felmérés adatait legnagyobbrészt archívumunkból, illetve a múzeumi összekötői hálózatunk tagjaitól szereztük be.

Tudomásunk szerint mások is foglalkoznak ipari örökségünk értékeinek feltérképezésével, így például az EPS Produkciós Iroda (1051 Budapest, Nádor u. 23.) és az Országos Műszaki Múzeum (1117 Budapest, Kaposvár u. 13-15.) videofelvételeket készít régi gyárainkról. 2001. október 3-5. között beszámoltak a Prágában megrendezett Közép-európai Műszaki Múzeumok konferenciáján arról, hogy felvételeket készítettek a budapesti malmokról, a kőbányai sörgyárakról és az óbudai gázgyárról.

Az 1960-1970-es évek vegyipari rekonstrukcióiról és nagy beruházásairól az egykori NIM Filmszolgálat anyaga múzeumunkhoz került. A felvételek 16 mm-es és 35 mm-es filmszalagokon fokozottan romló minőségben voltak nálunk raktáron. Megmentésükre ez év nyarán a beruházási anyagot videokazettákra másoltuk. A későbbi kutatásokhoz, vagy felmérésekhez ezek a filmek is hasznos információt nyújthatnak.

A legtöbb épületről fényképfelvételt készítettünk.